Infografik - 3 veje til bæredygtig mad i kantinen ny2

Måske er det jeres gæster, der ønsker en mere klimavenlig menu. Det kan også være ledelsen, der sætter krav til en mere bæredygtig drift. Eller også banker dit eget hjerte for bæredygtig omstilling. Uanset hvilke grunde, du har til at drive en mere bæredygtig kantine, så er du havnet det rigtige sted.

Vi guider dig gennem tre forskellige fokusområder, som kan give dit køkken et grønt løft og en mere bæredygtig profil.

Vil du have mere viden om bæredygtig køkkendrift? I e-bogen 'Grønne Løft' klæder vi dig på til en bæredygtig omstilling af dit kantinekøkken.

 

#1 Den cirkulære køkkenstil

Når du arbejder cirkulært i et køkken, så arbejder du målrettet med at udnytte alle råvarer til det yderste. Du giver madrester nyt liv og bruger madaffald som kompost i eksempelvis kantinehaver. Med andre ord, så handler cirkulær køkkenstil om at minimere madspild.

Det sparer på Jordens ressourcer, når du smider mindre mad i skraldespanden. Men du sparer også på dine egne. Der er gode økonomiske grunde til at udnytte fødevarernes fulde potentiale. Og en af de nemmeste fødevarer at udnytte 100% er brød.

Gårsdagens brød kan give fylde, struktur og volumen til dagens buffet-ret, ligesom det kan få nyt liv som rasp og croutoner. Hvis du sætter kreativitet, faglighed og håndværk i spil, kan du bruge rester til næsten alt.

Se fx vores opskrift på veggie-gryde med rugstænger, rugbrødspandekager eller en restetærte med croissant-låg. Gårsdagens wienerbrød kan naturligvis også altid trylles om til lækre romkugler eller studenterbrød.

 

#2 Det økologiske køkken

Økologi kan være en anden vej til en mere bæredygtig kantine. Danskerne elsker økologi, og vi er den nation i verden, hvor flest økologiske varer ender i indkøbskurven*. Det kan derfor være den rigtige løsning for dig at hæve øko-graden i køkkenet.

Det kan godt lade sig gøre at servere mere økologisk uden at sprænge budgettet. Du kan for eksempel nå langt med økologiske grøntsager, brød og mejeriprodukter, der alle har et prisniveau tæt på de konventionelle.

Læs også: Tre grunde til at sætte mere økologi på menuen

 

#3 Det plantebaserede måltid

I en tid, hvor der er stadig større fokus på klimaforandringernes konsekvenser, er der et stigende fokus på den plantebaserede kost. 

Budskaber som “mere grønt og mindre kød” er blevet en helt naturlig del af mange køkkeners bæredygtige og grønne profil. Der kokkereres som aldrig før med vegetabilske råvarer i hovedrollen, og plantebaseret kost har fået en ny status.

Det meste brød er 100 % plantebaseret. Og fordi det er mættende, fyldigt og næringsrigt, er brød ideelt, når det handler om at sammensætte en plantebaseret kost.

Du kan få meget mere inspiration til mad spækket med brød og friske grøntsager i vores opskriftssamling, hvor du kan finde en lang række plantebaserede opskrifter. 

 

Vil du have mere viden om bæredygtig køkkendrift? I e-bogen 'Grønne Løft' klæder vi dig på til en bæredygtig omstilling af dit kantinekøkken.

 

*Kilde: Organic Agriculture Worldwide 2017: Current Statistics