Måben, mundvand og mæthed
De fleste kan pakke pålæg, pølser og ost ud af emballagen og anrette det på et fad med brød og pesto. Netop derfor skal du gøre dig ekstra umage, hvis du vil servere tapas anretninger, som både skaber måben, mundvand og mæthed hos dine gæster.
For hvordan sikrer du, at din tapas ikke ligner konkurrentens? Og hvad skal der til, for at dit måltid ikke bare ligner noget, som dine gæster selv ville kunne have anrettet? Det kan du blive klogere på her 👇
#1 Fokusér på smagen
Nøgleordet for al tapas er stor smag. Uanset om vi taler pølser, oste eller dyppelser, så er koncentrationen af smag i maden altafgørende for, at tapas-oplevelsen ikke ender med en flad fornemmelse for gæsten.
Du bør derfor vælge produkter og retter, som er rige på smag, når du sammensætter dine tapas. Kig for eksempel efter de rigt-saltede pølser og pålægsvarianter med et lavt væskeindhold som eksempelvis chorizo eller tørsaltet skinke. Som ost kan du for eksempel kombinere en cremet gedeost med en fast modnet ost fyldt med saltkrystaller og koncentreret smag.
Kunsten er at forene de kraftfulde smage fra pålæg, oste og dyppelser.
#2 Vælg et godt brød
Dit brød valg er afgørende, fordi det skal komplimentere samtlige af de øvrige elementer. Og det stiller krav til, hvilket brød du vælger.
Det klassiske valg er et hvidt hvedebrød. Men her skal du være opmærksom på ikke at vælge en variant, som er for sej at tygge og bide over. Vælg i stedet for et sprødt og let brød, så det er nemt at gå til for gæsterne. Et sprødt stenovnsbagt landbrød vil derfor være et oplagt valg.
Selvom du ikke ser rugbrød, som vi kender det, serveret på spanske tapas-restauranter, så kan du sagtens servere det til din anretning. Et godt og rustikt rugbrød, som måske er ristet let inden servering, bidrager nemlig med både dybde og konsistens. Samtidig går det perfekt til de modnede oste og smagfulde pølser.
Hvis du serverer til flere personer, kan du med fordel lægge både hvede- og rugbrød i brødkurven – så er der lidt for enhver smag.
Populære brød til tapas

Baguette Rustic Durum
Varenr.: 80645
Baguette Rustic Durum er bagt af en meget blød og vandholdig dej med masser af durummel, hvilket giver brødet en åben, sej og særdeles kraftig krumme.
Køb hos grossist
Softkerne solsikkerugbrød
Varenr.: 26095
Softkerne Solsikkerugbrød er et utroligt blødt og lækkert rugbrød med en mild smag.
Køb hos grossist
Buffetbrød mørk
Varenr.: 50000096
Det rustikke buffetbrød er bagt i stenovn, hvilket giver et rustikt udseende og en sprød skorpe.
Køb hos grossist
Bonjour Mixkarton Rustikke brød
Varenr.: 208301
Denne populære Bonjour Mixkarton indeholder 6 forskellige smagfulde rustikke forbagte brød.
Køb hos grossist#3 Gi’ din tapas et twist
Som du sikkert ved, så er de små serveringer en fuldstændig uundgåelig del af det spanske køkken. Men det betyder ikke, at du kun må holde dig til de spanske traditioner, retter og ingredienser.
Der er nemlig et utal af muligheder for at sammensætte en tapas anretning ud fra den profil, der matcher dit spisested. Hvis du ved, at dine gæster sætter pris på italienske specialiteter, så er der intet i vejen for at lave en anretning med faste, italienske pølser, parmaskinke, oliven og generøse stykker af god parmesanost.
Eller hvis de gode, danske råvarer markerer jeres menu-profil, så sæt en nordisk variant på menuen. Her kan du blandt andet servere hjemmelavede flæskesvær, danske skinker, krydrede spegepølser og syltede grøntsager kombineret med et groft og rustikt (rug)brød i brødkurven.
Det handler blot om at være tro mod den vej, du vælger at gå, så der er sammenhæng mellem serveringens forskellige elementer. På den måde giver du din tapas anretning sit helt eget udtryk.
#4 Split serveringen op
Rent logistisk er det naturligvis smart for både dig, køkkenet og tjenerteamet at servere tapas anretningen samlet på ét stort fad eller bræt. Men det kan faktisk give god mening at splitte det op i en kold og en varm servering – særligt hvis du har den på aftenkortet, hvor gæsterne ofte går efter længerevarende spiseoplevelser med flere serveringer.
Når du deler serveringen op, kan du give mere plads og opmærksomhed til de enkelte retter.
Samtidig sikrer du, at de varme retter såsom ovnstegte kartofler, braiseret okse, friteret blæksprutte eller grillet broccoli forbliver varme, til de skal spises.
Kan vi hjælpe dig videre?
Vores dygtige fagkonsulenter står klar med masser af gode råd og viden om aktuelle madtrends.