Mikuna_vs2

Om Line Damgaard, MIKUNA
350px-mikuna-line-rund-profil

Line Damgaard er kok og en af tre ejere bag det veganske madkoncept MIKUNA.
MIKUNA startede som cafe i Aarhus, men er i dag et 100% vegansk festival- og streetfood køkken. Line har udgivet kogebogen ”FRI – vegansk mad fra cafe MIKUNA”.
I 2018 vandt MIKUNA konkurrencen om Danmarks bedste burger i konkurrence med alle burgere i Danmark – også dem med kød. Line er selv veganer på 11. år og elsker at lege med de plantebaserede råvarer – især at ”plantificere” traditionelle kødretter.

Sæt barren ligeså højt, som når du laver en saftig gourmetburger. Tænk i gode burgerdressinger, et godt burgerfyld og i gode burgerboller – så er du godt på vej. Der er så mange skønne muligheder, farver, dufte, smage og konsistenser i det plantebaserede køkken, så lad os blive bedre til at udnytte dem.

Line Damgaard, Mikuna

Herunder får du mine fem gode råd, når du overvejer en plantebaseret gourmetburger:

#1 Burgerfyldet: Sæt bid på konsistensen

Glem alt om at lægge en plantebøf af mosede kartofler ind i en burger. Når du gør det, ender du med at mangle konsistensen og det bid, som kødet normalt giver. Når du tænker planteprotein i burgeren, er konsistensen faktisk vigtigere end smagen. Smag kan du tilsætte med saucer, dips, syltede, salte, søde elementer udover proteinet. Så tænk i konsistens, der lægger sig op af biddet fra kødet – det kan være svampe, plantebøffer på protein, jackfruit osv.

Tænk også over sprøde elementer – fx panerede, friterede løgringe, svampe eller chips, der giver crunch.

 

#2 Vælg det bedste brød

Burgerfyldet er vigtigt, men det er brødet også, så hvorfor ikke bruge de bedste burgerboller?

Der kan være en tendens til, at man synes planteburgeren også skal være den sundere, glutenfri version. Det kan også være skønt, men nogle gange vil de grønne kunder også gerne ”synde” sammen med alle andre. Lad vegetarburgeren få en bolle, der kan måle sig med fx brioche burgerbollen, som de fleste elsker for smagen, duften og konsistensen.

Når først der er styr på konsistens af fyldet, er det perfekt at pakke den sprøde, søde, salte og syrlige herlighed ind mellem to stykker ristet, velsmagende bolle.

 

Vil du vide alt om burgeren anno 2020? Smagen, konsistensen og nye krav til de  plantebaserede varianter. Download 'ForBurgerLoversOnly'-magasinet - helt gratis.

 

#3 Husk det sure, det salte og det søde – også i en vegetarburger

Vi skal have lidt af det hele; det sure, det salte og det søde. Det gælder i høj grad også i planteburgeren. Der er så mange muligheder, men de fleste af de planteburgere man får serveret indeholder ketchup, salat, en skive tomat og en form for bøf.

Det kan du gøre meget bedre, så tænk ud af boksen! Hvorfor ikke lave en vegansk signatur burgerdressing? Fx en nem estragon-mayo på plantemælk eller en sesam-burgerdressing til en asiatisk burger. Fermenteret kål, syltet grønt, friterede nudler, sprøde, salte løgringe, en ostesauce på sød kartoffel og miso. Mulighederne er mange.

Det samme gælder selvfølgelig sideorders - klik her og få vores kok, Jonas', bud på 3 lækre varianter.


#4 Find det bedste kødalternativ

Drop frygten for de nye kødalternativer af fx soja eller ærteprotein. Der er sket så meget, siden det første plantekød så dagens lys, og alternativerne er blevet gode. Så lad os vise skeptikerne, at det kan smage fantastisk, når man bare bruger det korrekt.

Hvis burgeren ligner og smager, som noget man kender, er det lettere at tage det grønne valg. Prøv dig frem, lav en testdag – og se hvor langt, produkterne er kommet.

 

#5 Frist kødspiseren

Lad planteburgeren skille sig ud og gør den fristende for kødspisere, så den ikke bare virker, som et alternativ kun tiltænkt veganere og vegetarer. Du kan lave en plantebaseret udgave af jeres bedste gourmetburger – altså en kopi, hvor ingredienserne er skiftet ud med planteversioner én til én. Eller du kan gøre planteburgeren til sin helt egen.

Tænk i verdenshjørner; lav fx en indisk udgave af den amerikanske klassiker Sloppy Joe, med en intens kikærtecurry i stedet for kødsauce og syltet kål i stedet for coleslaw – og smid så lidt poppadum på toppen, så det knaser og gør alle glade.

Mangler du inspiration til opskrifter, har Line Damgaard komponeret tre lækre bud på den plantebaserede burger:

Vegan Double Trouble Burger

Crispy Bananblomst Burger

Koreansk Inspireret Østershat-burger