3 min. læsetid

Sådan gør du din vegetar-burger til en gourmetburger

   

Overvejer du en plantebaseret burger på menuen? Så er mit bedste råd; tag det seriøst og giv den samme kærlighed, som dine øvrige retter! Grunden til at mange ikke-veganere fravælger planteburgeren er, at den ofte ikke er nær så spændende, som den øvrige menu. Det er både synd og skam, for du har alle muligheder for at komponere noget mindst ligeså lækkert af planter.

"Sæt barren lige så højt, som når du laver en saftig gourmetburger. Tænk i gode burgerdressinger, et godt burgerfyld og i gode burgerboller.

Der er SÅ mange farver, dufte, smage og konsistenser i det plantebaserede køkken, så lad os blive bedre til at udnytte dem."

Line Damgaard, Mikuna

 

 

Mikuna_vs2

 

#1 Sæt bid på konsistensen

Glem alt om at lægge en plantebøf af mosede kartofler ind i en burger. Når du gør det, ender du med at mangle konsistensen og det bid, som kødet normalt giver.

Når du tænker planteprotein i burgeren, er konsistensen faktisk vigtigere end smagen. Smag kan du tilsætte med saucer, dips, syltede, salte, søde elementer udover proteinet.

Så tænk i konsistens, der lægger sig op af biddet fra kødet – det kan være svampe, plantebøffer på protein, jackfruit osv.

Tænk også over sprøde elementer – fx panerede, friterede løgringe, svampe eller chips, der giver crunch.

 

#2 Vælg det bedste brød

Burgerfyldet er vigtigt, men det er brødet også, så hvorfor ikke bruge de bedste burgerboller?

Der kan være en tendens til, at man synes planteburgeren også skal være den sundere, glutenfri version. Det kan også være skønt, men nogle gange vil de grønne kunder også gerne ”synde” sammen med alle andre. Lad vegetarburgeren få en bolle, der kan måle sig med fx brioche burgerbollen, som de fleste elsker for smagen, duften og konsistensen.

Når først der er styr på konsistens af fyldet, er det perfekt at pakke den sprøde, søde, salte og syrlige herlighed ind mellem to stykker ristet, velsmagende bolle.

Vores bedste veganske fastfood sortiment

Brioche Style Burgerbolle m. Sesam

Brioche Style Burgerbolle m. Sesam

Varenr.: 218803

En flot skinnende, mørkgylden, luftig burgerbolle med en sød, mild krumme med strejf af karamel.

Køb hos grossist
Brioche Style Burgerbolle

Brioche Style Burgerbolle

Varenr.: 216250

En skinnende, mørkgylden, luftig brioche-bolle med en sød, mild krumme med strejf af karamel.

Køb hos grossist
Buffalo Potato Burgerboller

Buffalo Potato Burgerboller

Varenr.: 201746

Flot og lækker nyhed i den populære Buffalo-serie, bagt med kartoffel, som gør bollen ekstra blød og saftig.

Køb hos grossist
Brioche Style hotdogbrød

Brioche Style hotdogbrød

Varenr.: 64051

Briochen er mere populær end nogensinde. Derfor har vi bagt det efterspurgte hotdogbrød i en flot glaseret Brioche Style variant.

Køb hos grossist

#3 Husk det sure, det salte og det søde – også i en vegetarburger

Vi skal have lidt af det hele; det sure, det salte og det søde. Det gælder i høj grad også i planteburgeren. Der er så mange muligheder, men de fleste af de planteburgere man får serveret indeholder ketchup, salat, en skive tomat og en form for bøf.

Det kan du gøre meget bedre, så tænk ud af boksen! Hvorfor ikke lave en vegansk signatur burgerdressing? Fx en nem estragon-mayo på plantemælk eller en sesam-burgerdressing til en asiatisk burger. Fermenteret kål, syltet grønt, friterede nudler, sprøde, salte løgringe, en ostesauce på sød kartoffel og miso. Mulighederne er mange.


#4 Find det bedste kød-alternativ

Drop frygten for de nye kødalternativer af fx soja eller ærteprotein. Der er sket så meget, siden det første plantekød så dagens lys, og alternativerne er blevet gode. Så lad os vise skeptikerne, at det kan smage fantastisk, når man bare bruger det korrekt.

Hvis burgeren ligner og smager, som noget man kender, er det lettere at tage det grønne valg. Prøv dig frem, lav en testdag – og se hvor langt, produkterne er kommet.

 

#5 Frist kødspiseren

Lad planteburgeren skille sig ud og frist også kødspiserne, så den ikke bare virker som et alternativ kun tiltænkt veganere og vegetarer.

Du kan fx lave en plantebaseret udgave af jeres bedste gourmetburger – altså en kopi, hvor ingredienserne er skiftet ud med planteversioner én til én. Eller du kan gøre planteburgeren til sin helt egen.

Tænk i verdenshjørner; lav fx en indisk udgave af den amerikanske klassiker Sloppy Joe, med en intens kikærtecurry i stedet for kødsauce og syltet kål i stedet for coleslaw – og smid så lidt poppadum på toppen, så det knaser og gør alle glade.

Mangler du inspiration til opskrifter, har Line Damgaard komponeret lækre bud på den plantebaserede burger. Find opskrifterne her.

 

 

Vil du tilbyde dine kunder de bedste (veganske) burgerboller?

Vores fagkonsulenter står altid klar til at hjælpe dig med at forbedre din forretning. Og de tager gerne smagsprøver med på vores produktnyheder.

Bestil din burger-prøvekasse

De har masser af relevant erfaring i bagagen - som (tidligere) kantineleder, bager og kok kan de helt sikkert også rådgive dig om din forretning.

 

SBS-Distriktschefer-SH-600x250px

 

 

Om Line Damgaard, MIKUNA

Line Damgaard er kok og en af tre ejere bag det veganske madkoncept MIKUNA.

MIKUNA startede som cafe i Aarhus, men er i dag et 100% vegansk festival- og streetfood køkken. Line har udgivet kogebogen ”FRI – vegansk mad fra cafe MIKUNA”.

I 2018 vandt MIKUNA konkurrencen om Danmarks bedste burger i konkurrence med alle burgere i Danmark – også dem med kød!