Ældre og svækkede patienter på sygehuse eller plejehjem har ofte svært ved at få spist tilstrækkeligt mad – det ved du formentlig allerede alt om. Ikke desto mindre forbliver appetit-stimulering meget vigtigt.

Læs med her om bliv klogere på bl.a. madens farvesammensætning vigtigheden i at vække gode minder til livs, afpasse smagen og - ikke mindst - skrue op for duften og kæle for øjet.

Server velkendte spiseoplevelser

#1 Aktiver de syv former for stimuli, der påvirker appetitten

Der findes reelt hele syv former for stimuli, der påvirker appetitten. Når du gør brug heraf i spisesituationen, er du godt på vej til at sikre, at den nødvendige energi indtages.

De 7 former for stimuli, der påvirker os er;

smagene, duftene, følelserne, synsindtrykkene, omgivelserne, erindringerne og vanerne.

 

Erindringer spiller især en væsentlig rolle, når det handler om ældrepleje.

Genkendelse er altafgørende for hvad der spises og ikke spises.

Et velkendt tema, en sang fra barndommen, traditioner ved højtider eller samvær ved årets mærkedage kan være med til at stimulere appetitten.

Små genkendelser i hverdagen kan have stor måltidsværdi, når det handler om at føle nærhed, tryghed og komfort. Her spiller maden naturligvis en meget vigtig rolle - også når det gælder dagens vigtige mellemmåltider.

Klik her og få tips til at appetit-stimulere med velkendte og energifyldte mellemmåltider 

 

#2 Spred den gode duft af mad

Duften af nybagt, lunet eller ristet kan få maden til at virke ekstra tiltrækkende og appetitlig. Gode og tillokkende dufte får maden til at opleves som særlig lækker, især når duften og smagen af maden passer sammen.

Hvis køkkenet ligger tæt på serveringsområdet, eller hvis det er et åbent køkken, som man kan kigge ind i, har I mange muligheder for at få det til at dufte dejligt, så appetitten øges, og lysten til mad skærpes.

Bag franskbrød hver dag og spred den skønne duft af nybagt brød i hele spiseområdet.

 

#3 Væk appetit med franskbrød

Ved sygdom og alderssvækkelse søger vi i endnu højere grad de velkendte og gerne smags-neutrale spiseoplevelser. En skive god, gammeldags franskbrød med smør og ost kan nogle gange være den nemmeste måde at vække appetit hos de ældre patienter.

Se vores brede sortiment af franskbrød - du finder brød i alle smagsstyrker og konsistenser.