Det handler om arkitektur,
sandwich-arkitektur!

Enhver café med respekt for sig selv har sin helt egen signatur-sandwich på menuen. Men det er ikke helt uden udfordringer at kreere en sandwich, som overgår gæsternes forventninger. Det kræver nemlig ikke kun lækkert brød og velsmagende fyld det handler selvfølgelig også om, hvordan du bygger den op. 

Med en velovervejet opbygning kan du få de vigtigste smage til at træde frem og sikre, at sandwichen ikke falder sammen. Det er netop det, der tæller, når dine gæster skal vurdere spiseoplevelsen. For hvad er en god sandwich værd, hvis den skal spises med kniv og gaffel? Og hvorfor overhovedet sætte tænderne i brødet, hvis fyldet virker tørt og smagløst? 

Vi har bagt sandwich-brød i årevis, og vi har hjulpet tusindvis af caféejere med at gøre godt brød med velsmagende fyld til store spiseoplevelser.

Vi har derfor samlet en håndfuld erfaringer, som vi gladeligt deler med dig:

Infografik_-_Sådan_bygger_du_lækre_sandwiches_til_dine_cafégæster

 

#1 Vælg et godt brød

LUB - Sandwich - how to build a sandwich2    

Ingen sandwich uden godt brød. Det er fundamentet for en god sandwich. Men brødets funktion er ikke kun at holde sammen på fyldet det er en ingrediens i sig selv, som skal bidrage med smag, tekstur og karakter. Kunsten er derfor at vælge noget brød, som passer til det fyld, du vil have i sandwichen.

Det er for eksempel vigtigt at vælge et robust og groft brød, hvis fyldet er tungt og fugtigt. På den måde undgår du, at væden ødelægger brødet og spiseoplevelsen. Hvis fyldet til gengæld er let og sprødt, er et blødt, skiveskåret sandwichbrød formentlig det helt rigtige til at sikre balancen mellem tekstur og smag. 

 

#2 Tilsæt den rigtige ost  

LUB - Sandwich - how to build a sandwich-#2 

Osten kan have stor indflydelse på den overordnede oplevelse. I nogle sandwiches skal den være fyldt med fedme og smag. Andre gange skal den være saftig, frisk og neutral i smagen. 

Oste findes i et hav af varianter, og det er derfor afgørende, at du vælger den rigtige til din sandwich. I en grillet sandwich kan du eksempelvis gå efter en gruyere, brie, muenster eller havarti, som alle har fabelagtige smelteevner. 

I en kold sandwich vil den saftige, friske mozzarella til gengæld være det bedste bud. Husk blot at lægge salatblade mellem osten og brødet, så fugten fra mozzarellaen ikke gennemvæder brødet. 

Hent vores ultimative sandwich-guide, hvor du blandt andet finder svar på, hvordan dit sandwich-salg ender med en solid indtjening

 

#3 Placer grønt rigtigt

LUB - Sandwich - how to build a sandwich-#3-1

De fleste sandwiches skal også toppes med et grønt element. Fugtige eller fedtede ingredienser som tomat, avocado og agurk bør placeres oven på osten. Herefter bygges de sprøde salatblade eller friske urter på, så de beskytter brødet mod den væske, der kommer fra de friske grøntsager.

Hvis du mangler inspiration til signatur-fyldet i din sandwich, så har vi fem forslag til dig.

 

#4 Vælg det rigtige proteinelement

LUB - Sandwich - how to build a sandwich-#4

Sandwichens protein-element er afgørende for, hvilken sandwich gæsten vælger på kortet. Det er derfor oplagt at tilbyde flere forskellige varianter.

Du kan for eksempel kombinere to proteinkilder i én sandwich eller skrue en lækker, plantebaseret sandwich sammen. Uanset proteinkilde, så læg gerne salatblade mellem det og brødet for at sikre proteinets friskhed og brødets tekstur. 

 

#5 Tilføj spread

LUB - Sandwich - how to build a sandwich-#5

Du kan tilføre en masse karakteristika til din sandwich, når du selv laver mayo’er, dressinger og saucer til din sandwich. Mange tror fejlagtigt, at smørelser altid skal fyldes direkte på brødets indersider. Men det er en god idé, specielt når du bruger blødt sandwichbrød, at placere det i midten mellem eksempelvis kød og ost. På den måde sikrer du nemlig, at det bløde brød bevarer sin struktur.

Hvis din sandwich består af kraftigt håndværksbrød, som har lidt mere kerne at stå imod med, så kan du godt smøre direkte på brødet.

Oliebaserede typer af spread som mayonnaise eller pesto fungerer godt, fordi olien danner et lag på brødet, som beskytter mod fugt. 

Find fem forslag til hjemmelavet spread her

 

Hent vores ultimative sandwich-guide, hvor du blandt andet finder svar på, hvordan dit sandwich-salg ender med en solid indtjening