Rugbrødsmadder med forskellige variationer af pålæg er en traditionel dansk ret, som stammer helt tilbage fra middelalderen. Håndmadder og smørrebrød er noget, vi er vokset op med i generationer, og det er både blevet smurt til madpakker og festmåltider.

Op mod 90 procent af dine beboere har dagligt spist rugbrød gennem deres liv. Derfor er det helt naturligt, at mange har et helt særligt forhold til de velsmurte rugbrødsmadder. 

Mad skal mere end at mætte

Et ønske om smørrebrød er let at imødekomme som køkken-professionel i et storkøkken eller et mindre plejehjemskøkken. Det er både hurtigt, effektivt og budgetvenligt at servere de lækre håndmadder. 

Men næsten endnu vigtigere - højtbelagt smørrebrød vækker masser af madglæde, ligesom de giver dig mulighed for at tilføje ekstra mayonnaise, remoulade og anden smørelse, så energitætheden øges.  Samtidig kan smørrebrød varieres i det uendelige, så her kan du virkelig imødekomme forskellige behov og ønsker rundt om bordet.

Du kan vælge at anrette smørrebrødet i køkkenet før servering, men du kan også gøre måltidet "mere levende" ved at servere det som byg-selv-ved-bordet. Det giver grobund for gode samtaler under måltidet, og at beboerne kan vælge det, de har allermest lyst til.  

 

Rådej - den lette vej til friskbagt bagværk!
Download vores rådejs-magasin og få masser af tips til hvordan du kan sætte dit helt eget præg på dit brød.

 

Guide til håndmadder og smørrebrød

Hvis du vil servere håndmadder og smørrebrød på den helt klassiske facon, så er disse 4 elementer naturligvis helt centrale: 

  • Brød - forskellige varianter af rugbrød, fiberrige, uden kerner, forskåret osv.
  • Smør - sikrer energitæthed og smag.
  • Pålæg - findes i uendelige varianter og kan dermed let afspejle ønsker og behov.
  • Topping - giver maden smag, knas eller karakter. Det kan være alt fra en smagfuld mayo, til ristede løg, sylt, sky eller skræller af asparges. 

Tilbyd en smørrebrødsplatte

Vi har nedenfor sammensat en platte med 3 klassiske smørrebrøds-anretninger med et tvist.

 

#1 - Håndmad med sildesalat

SBS - DK - Klassisk smorbrod 1

 

Godt rugbrød og en klassisk dansk-marineret sild er basis for denne smagsfyldte håndmad med sildesalat, der er rørt med finthakket løg, agurk og en syrlig creme fraiche. Æggene er gjort energitætte, og smagen karakteriseres af en snert af sødlig sennep. En citronjusteret dildcreme på toppen er med til at give et sommerligt strejf - og ikke mindst en cremet konsistens.

Find opskriften her.

 

#2 - Dyrlægens natmad med hjemmelavet leverpostej

SBS - DK - Klassisk smorbrod 3

 

Hvis der er noget, der kan vække minder og glæde, så er det de helt klassiske varianter af smørrebrød.

Og her er dyrlægens natmad helt i top. I vores bud på det klassiske smørrebrød finder du en opskrift på hjemmelavet leverpostej fyldt med velsmag fra blandt andet persillerod og æbler.

Find opskriften her.

 

#3 - Smørrebrød med æg og rejer 

SBS - DK - Klassisk smorbrod 2

 

Nøglen til en god æggemad ligger i mayonnaisen, som både bidrager med smag og cremet fylde.

I denne opskrift komplimenterer mayonnaisen rejerne på toppen, da den er smagt til med syre fra balsamico og citronskal. 

Find opskriften her.

 

Rådej - den lette vej til friskbagt bagværk!
Download vores rådejs-magasin og få masser af tips til hvordan du kan sætte dit helt eget præg på dit brød.