Fra madspild til måltid - sådan kan brød sætte en stopper for madspild-ny

 

Med fokus på cirkulær genbrug af madrester kan du med få greb reducere dit madspild. Brød en vigtig medspiller, fordi du nemt kan:

  • give brød nyt liv, igen og igen
  • arbejde med brødrester i andre retter
  • pakke rester ind i brød 

Hent e-bogen 'Grønne Løft', som guider til en bæredygtig køkkendrift gennem mindre madspild, mere økologi og en plantebaseret kost.

 

#1 Gi’ brødet nyt liv - igen og igen

Brød spiller en central rolle i den cirkulære køkkenstil, fordi det er nemt og lækkert at bruge brødrester i nye sammenhænge. For eksempel er det et kendt husmodertrick at putte daggammelt brød i farsen, ligesom mormors krebinetter blev ekstra sprøde af brødkrummer.

Men vidste du også, at daggamle croissanter er den perfekte ingrediens i en tærte? Eller at revet rugbrød gør sig godt i en vegetar-muffin? Og hvis der er rester fra øllebrøden, kan du bage øllebrødschips til salater, tapas-serveringer eller snacks. 

Det er kun opfindsomheden, der sætter grænser for, hvordan du kan give brødet nyt liv. Det handler blot om at sætte dit håndværk i spil og udnytte råvarerens potentiale. 

Læs også: Fem nemme måder at bruge dine brødrester på.

 

#2 Brødrester tilfører fylde og konsistens

Det tørre brød fra i går kan skabe magi i de store gryder med dagens varme retter. Smuldrede brødrester er en glimrende jævner og skaber både fylde og konsistens i gryderetter. Samtidig kan brødkrummer tilføje et godt bid til fiskefrikadellerne. På den måde kan det daggamle brød ophøje madlavningen og være med til at sikre både gods og velsmag på ny. 

 

#3 Pak resterne ind i frisk brød

Der er ikke meget, som slår en velsmurt sandwich til frokost. Og heldigvis for det. Det giver nemlig brødet sin anden vigtige funktion i det cirkulære køkken, da det er oplagt at genbruge gårsdagens kød- og grøntrester som fyld i frisksmurte sandwiches. Kolde frikadeller, stegte julienne-skårede grøntsager eller ovnbagte auberginer kan alle få nyt liv, når det pakkes ind i godt brød.  

Smørrebrød er også effektivt i forhold til madspild. Ved at bruge de samme ingredienser på forskellige måder, mindskes madspildet uden at gå på kompromis med udvalg og kvalitet. 

 

Hent e-bogen 'Grønne Løft', som guider til en bæredygtig køkkendrift gennem mindre madspild, mere økologi og en plantebaseret kost.

 

Du kan få mere inspiration i vores opskriftssamling, hvor vi har samlet mere end 200 idéer til lækre serveringer med brød.