1 min. læsetid

GUIDE: Sådan serverer du bæredygtige sandwiches

     

Det optager flere og flere danskere, at den mad vi spiser, er så bæredygtig som mulig. De gode værdier vækker appetitten, og vi er villige til at betale for den ekstra indsats, som restauranter, caféer og sandwichbarer gør til gavn for miljøet og vores klima. Derfor får du 10 tips til, hvordan du gør dit spisested og dine sandwiches lidt mere bæredygtige.  

1. Mere grønt og vegansk 

Første skridt mod en mere bæredygtig sandwich er at skifte de dyre, animalske ingredienser ud med mere grønt. Danskernes foretrukne sandwiches indeholder typisk skinke, kylling eller laks (Opeepl feb. 2019), men du kan sagtens erstatte kødet med bagte rodfrugter, kikærter og grønt i alle afskygninger – uden at det går ud over smagen eller spiseoplevelsen. 

 

Husk også altid at have 100 % veganske tilbud på menukortet: Hele 53 % af forbrugerne siger, at de ofte vælger et vegansk alternativ, trods de ikke ser sig selv som veganere. Og hele 50 % af forbrugerne siger, at de i 2022 vil vælge flere veganske alternativer (New Year’s Resolutions & Lifestyle Reflections, Opeepl. dec, 2021). 

 

Prøv f.eks. denne veganske sandwich med røget gulerod. 

 

Rug-surdej sandwich rug-surdej-frokost 

2. Sæson-sandwich – hvorfor ikke?  

Køb og brug lokale grøntsager, der er i sæson, til dit sandwichfyld. De fleste top-restauranter har sæsonmenuer. Så hvorfor ikke skabe en sæson-sandwich? Om vinteren hylder vi vinterråvarerne som kål, kartofler og rodfrugter, mens vi glæder os til smagen af nye kartofler eller asparges, der kommer til foråret – og omvendt. 

 

Bæredygtig-tips-sandwich-944x350-3 

3. Brug lokale råvarer 

Lokale råvarer er ofte det mest bæredygtige valg. Køb æbler på din lokale plantage, eller vælg dansk smør, brød eller saft til dit spisested. Lokale råvarer skal ikke fragtes til Danmark fra den anden side er jorden. Derfor er det ofte, miljømæssigt, det bedste valg.  

 

Mange danske hoteller og restauranter har gjort en stor ære i at bruge danske fødevarer og kan ofte fortælle en god historie om råvarerne. Det er med til at skabe differentiering på menukortet og gøre måltidet til en oplevelse. 

Spørg også altid din brødleverandør, om brødet er bagt i Danmark.  

Her finder du Danmarks største vejviser til lokale fødevareproducenter:  

 https://goforlocal.dk/om-goforlocal  

 

Bæredygtig-tips-sandwich-944x350-8 

4. Sæt fokus på økologien 

Når du vælger økologiske fødevarer, er du med til at fremme bedre dyrevelfærd og en mere miljørigtig produktion, samtidig med at du reducerer indtaget af pesticidrester gennem maden.  

 

Til at begynde med kan du vælge, om det er hele dit spisested eller blot få råvarer, der skal være økologiske.  

 

Se vores udvalg af økologiske brød her. 

 

Dansk økologi kendetegnes ved det røde Ø, så husk at bruge det, hvis du køber danske, økologiske råvarer. Danmark har desuden det Økologiske Spisemærke, som er et statskontrolleret bevis på, at dit spisested satser på økologi. Læs meget mere her: https://www.oekologisk-spisemaerke.dk/ 

 

 

5. Spis brød  

Spis altid brød til. Brød er en af de madvarer, som kan spises til alle døgnets måltider – og så mætter det godt i dine kunders maver, og dét betyder god økonomi for dig. Gå efter rustikke brød, der er med til at give en større mæthedsfornemmelse.  

 

Se nærmere på vores to nye, rustikke sandwichbrød her. 

Surdejsstykke, lyst

Rugstykke med drys

 

6. Begræns udvalget og undgå madspild 

Et stort udvalg på menukortet leder typisk til mere madspild. Så udvælg de sandwiches, som er mest populære, og som giver dig den bedste forretning.  

 

Har du ofte noget til overs, så sælg ud sidst på dagen. Du kan give ”resterabat”, eller indgå et samarbejde med “Too Good To Go”, hvor du sælger din overskudsmad via deres app. Så er du med i kampen mod madspild.  

 

Bæredygtig-tips-sandwich-944x350-1 

7. Gør det let at bruge mindre 

Lad eventuelt også dine kunder bestemme, hvor meget fyld de vil have i deres sandwiches. Ofte er det drikkevarer eller pomfritter, vi vælger i ”small, medium eller large” – men hvem siger, man ikke bruge samme metode på sandwichfyldet?  

 

Det er også en god ide at oplære dine medarbejdere efter “en-ad-gangen-princippet” – både når det gælder servietter og indpakning af sandwiches. Det kan være med til at reducere brugen af papir og servietter – til fordel for planeten og din økonomi.  

 

 

8. Optimér leveringer 

Det kommer sikkert ikke som nogen overraskelse, at det ikke er det bedste for klimaet, når ét måltid leveres i bil. Men er der ikke mulighed for at bruge cyklen, kan I forsøge at levere så mange måltider på samme køretur som muligt. Det kunne være ved at have nogle fastsatte tider for levering i bestemte områder. På den måde kan I minimere antallet af kørte km. pr. måltid. 

Bæredygtig-tips-sandwich-944x350-2 

 

9. Investér i genbrug og affaldssortering 

De fleste spisesteder har allerede styr på affaldssorteringen. Emnet er dog vigtigt at nævne, fordi restauranter og cafeer typisk har et stort forbrug af alt fra plastemballage til kasseret mad. Med et godt system til affaldssortering, gør du det nemt for dine medarbejderne at håndtere affaldet på den rigtige måde.  

 

Fortæl dine medarbejdere, hvorfor de bæredygtige initiativer er vigtige for dig og dit spisested, og få dem til at føle sig som en del af en positiv forandring. Beløn evt. de gode initiativer, og gør det til en del af virksomhedspolitikken, at I passer på kloden. 

 

Fortæl også dine kunder om jeres indsats, og gør det samtidig nemt for gæsterne at sortere affald, når de er færdige med at spise deres sandwiches.  

 Bæredygtig-tips-sandwich-944x350-7

 

10. Bæredygtighed handler om mere end maden 

Den mad, du serverer, har stor betydning for, om dit spisested er bæredygtigt. Men der er flere (vigtige) ting, du kan ændre på for at blive mere miljøvenlig: 

 

De almindelige plastiksugerør er for længst erstattet af papsugerør, og ofte er take away-emballagen bliver nu fremstillet af genanvendelige materialer. Nogle spisesteder er også begyndt at bruge bæredygtige kokkeuniformer, som er fremstillet af genanvendeligt materiale.  

 

Vil du kalde dit spisested for bæredygtigt, kan du endda tage skridtet videre og sørge for, at alt, indenfor spisestedets fire vægge, er fremstillet af bæredygtige materialer. 

 

Rug-surdej sandwich rug_1500x1500

Rugstykke med drys

Varenr.: 218018

Rustikt stenovnsbagt rugstykke bagt med rugflager, hørfrø og solsikkekerner. Brødet har en mørk sprød skorpe med et varieret drys. Krummen er mørk og saftig med kerner og har en mild smag samt noter af malt. Produktet er bagt i Danmark.

Køb hos grossist
Rug-surdej sandwich arkitektur_1500x1500

Surdejsstykke

Varenr.: 218019

Et velsmagende rustikt surdejsstykke med let, åben krumme og en gylden farvetone. Brødet har en karakteristisk smag af surdej tilført en svagt ristet note og sprød skorpe. Bagt i stenovn med durumhvedemel samt flydende signatursurdej. Produktet er bagt i Danmark.

Køb hos grossist
SCHULSTAD_014_1500x1500

Soft Sandwich - Mørk

Varenr.: 216821

Et lækkert, rustikt udseende hvor både krumme og skorpe har en blød, saftig karakter og kort bid. Skorpen har en ristet duft, mens krummen har en åben poring og luftig konsistens. Produktet er bagt i Danmark.

Køb hos grossist
SCHULSTAD_010_1500x1500

Soft Sandwich - Lys

Varenr.: 216820

Krumme og skorpe har en let og blød karakter med kort bid, hvilket gør den let at spise, bevarer friskhed og kvalitet efter tilberedning. Smagen er mild, afrundet og en anelse sød med nøddeagtige noter fra de sorte sesamfrø og et lækkert, rustikt udseende. Produktet er bagt i Danmark.

Køb hos grossist
SBS-cafebollel-1080x1080-Sandwich

Surdejs Cafébolle

Varenr.: 50150083

En cafébolle med et rustikt udseende. Bollen er bagt på stenovn af hvedemel, rugmel og durum samt vores egen signatur-surdej sammensat af tre forskellige surdejskulturer. Cafébollen er desuden bagt i Danmark og er forskåren for nem håndtering.

Køb hos grossist
200832 Mørk sub sandwich_1-1

Mørk Sub med drys

Varenr.: 200832

De mørke SUB's har en tæt blød krumme, en blød skorpe og et kort bid. Brødets størrelse og stuktur gør sandwichen nem at holde om og let at spise. Brødets stuktur er med til at bevare sandwichfyldets friskhed og smag. Brødet er forskåret og drysset med solsikke-, sesam-, hørfrø og havregryn.

Køb hos grossist
200833 Økologisk sub screen_1-1

Økologisk Sub med drys

Varenr.: 200833

De økologiske subs har en tæt blød krumme, blød skorpe og kort bid, hvilket sikrer den gode spiseoplevelse. Brødets størrelse og stuktur gør sandwichen nem at holde om og let at spise. Brødets stuktur er med til at bevare sandwichfyldets friskhed og sikrer kvaliteten af den færdigsmurte sandwich. Den økologiske sub er forskåret og drysset med græskarkerner og havregryn.

Køb hos grossist

Har du brug for rådgivning - eller en smagsprøve?

Vores fagkonsulenter står altid klar til at hjælpe dig med at forbedre din forretning - og de tager gerne en smagsprøve med.

De har masser af relevant erfaring i bagagen - som tidligere kantineleder, bager, kok og kostvejleder kan de helt sikkert også rådgive dig om din forretning 👇

Book et uforpligtende møde med en af vores konsulenter og få professionel sparring allerede i dag. 

SBS-Distriktschefer-SH-1140x400px-1